De geschiedenis van de PaleoTime-NL

een interview met oprichter Johan Vellekoop door Hester Loeff. 

Het idee voor een grote fossielenbeurs is ergens in 2014 ontstaan in een gesprek tussen mij, Johan Vellekoop en Pim Kaskes. We studeerden allebei nog in die tijd, ik als PhD student geologie en Pim als Masterstudent geologie/paleontologie. In België had je de Hona beurs maar in Nederland was er niks om iedereen die zich bezighielden met geologie en paleontologie, als verzamelaar of organisatie, samen te brengen. Vanuit onze rol als bestuurslid van de Paleobiologische kring en lid van het Paleontica team ( fossiel.net ) zijn we begonnen om de beurs te organiseren, samen met de werkgroep fossielen Wageningen.

De eerste editie vond plaats in Ede en was een groot succes! Veel bezoekers en een overvol lezingenzaaltje. Dus in 2016 was de tweede editie, weer in Ede maar deze keer groter, met meer zalen, en in 2017 nog weer groter en deze keer ook activiteiten voor kinderen. In 2018 was de laatste editie in Ede, toen voor het eerst onder de naam PaleoTime-NL. Later dat jaar brandde de locatie (ROVC techcenter) af dus voor 2019 waren we genoodzaakt uit te wijken naar een nieuwe locatie. Dat werd Bouw en Infrapark in Harderwijk. Weer een grotere locatie met dat jaar voor het eerst meer dan 1000 bezoekers! De naam PaleoTime-NL was om uit te dragen dat het om meer ging dan een fossielenbeurs, het is een evenement met een sterke relatie met PaleoTime-BE. In 2019 was voor het eerst ook de Outreach Poster Award, een laagdrempelige manier om voor studenten en citizen-scientist het grotere publiek te informeren en enthousiasmeren voor wetenschappelijk onderzoek.

In 2020 moest de beurs op het laatste moment, een paar dagen voor hij plaats zou vinden afgelast worden door Covid19. Dit was een zware slag, zeker omdat er al veel kosten gemaakt waren (PR, zaalhuur, etc). We hebben toen een crowdfundingactie opgezet om de kosten te dekken want de beurs is niet commercieel van opzet. De crowdfunding was gelukkig een groot succes! Omdat Covid19 in 2021 nog steeds rondging hebben we een online versie van het evenement georganiseerd, met twee verschillende live youtube kanalen, met preparatie demonstraties, determinaties etc. En een zoom-sessie met lezingen. In 2022 kon het evenement voor het eerst weer on-site plaatsvinden. De locatie in Harderwijk was echter aangepast, er was in Covid tijd een podium in de zaal gebouwd dus voor een beurs was die plek niet meer geschikt. We hebben toen een nieuwe locatie gezocht en dat werd in 2023 Expo Houten. Dat was weer een groot succes met zo’n 1200 bezoekers. We zijn dus van 400 bezoekers in 2015 naar zo’n 1200 bezoekers in 2023 gegaan! En dat voor een beurs die volledig op vrijwilligers draait en geen winstoogmerk heeft! Voor dit jaar hopen we op een nog groter succes voor dit geweldige evenement!